20% meer jongeren zwaar in de schulden

Deurwaarders leggen steeds vaker beslag op het inkomen van jongeren onder de 30 jaar. Bij deze groep is de stijging dit jaar 20 procent.

Betalen zorgpremie een probleem

In het hele land gaat het om zo’n 150.000 jongeren. Vooral het betalen van de maandelijkse zorgpremie is een probleem. Maar gerechtsdeurwaarders zien ook betalingsproblemen bij andere vaste lasten zoals water, elektra en gemeentelijke belastingen. Ook postorderbedrijven en telefoonmaatschappijen scharen zich in het rijtje van schuldeisers die steeds vaker loonbeslag leggen.

Water aan de lippen

De gerechtsdeurwaarders zien vooral mensen in de problemen komen die er in inkomen op achteruit gaan of hun baan kwijtraken. Voor jongeren is de situatie volgens hem extra zorgelijk omdat zij op zo’n jonge leeftijd geen spaargeld hebben en daardoor financiële tegenslagen niet kunnen opvangen.

Slecht met geld omgaan

Maar ook jongeren met een baan raken in de problemen. Volgens het Nibud komt dat omdat deze generatie slecht met geld omgaat. “Jongeren van nu zijn vrij optimistisch van aard. Ze denken dat ze over een paar jaar ook genoeg gaan verdienen om alles te kunnen betalen. De meesten die op kamers gaan, zijn gewend om hun geld aan leuke dingen uit te geven zoals vakanties, uitgaan en de nieuwste mobiele telefoons. Keuzes maken op het gebied van geld is voor hen het aller moeilijkst,” zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud.

Vaak meerdere beslagleggingen

Een beslaglegging wordt uitgesproken door de rechter. Een schuldeiser mag bij een loonbeslag direct bij de werkgever of uitkeringsinstantie aankloppen voor het deel van het inkomen waar hij recht op heeft. Dit voorjaar bleek uit een rapport van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders dat er vaak meerdere schuldeisers tegelijk beslagleggen, zonder dat zij het van elkaar weten. Hierdoor zouden sommige schuldenaren inmiddels onder het wettelijk bestaansminimum leven.