Waar moet je op letten als je gaat samenwonen?
Als je gaat samenwonen, dan is het verstandig om een aantal zaken te weten en te regelen. We zetten 6 tips en weetjes op een rij.
1. Medehuur
Als je bij je partner intrekt in een huurwoning, is er niet meteen automatisch sprake van medehuur. Het kan handig zijn om dat wel te regelen, zodat je allebei evenveel rechten en plichten krijgen ten aanzien van de huurwoning. Zo kom je niet automatisch op straat te staan bij einde van de relatie. De verhuurder moet voor de medehuur zijn toestemming geven. Indien hij dat weigert, dan kun je de rechtbank om vervangende toestemming verzoeken.
2. Erven
Door te gaan samenwonen, erf je niet automatisch van elkaar als een van jullie wat overkomt. Om te voorkomen dat jij of je partner in dat geval met lege handen achterblijft, kun je door een notaris een testament laten opmaken.
3. Geld
Als je relatie eindigt, dan is het regelen van complexe of onduidelijke financiële zaken wel het laatste waar je mee bezig bent. Het is daarom verstandig om alle leningen, uitgaven en andere kosten schriftelijk vast te leggen, zodat er misverstanden ontstaan.
4. Woonrecht
Er ontstaat niet automatisch een woonrecht als je bij je partner intrekt. Dat betekent dat als je verder geen stappen onderneemt, je partner je zo op straat kan zetten als de relatie eindigd. Als je dit wilt voorkomen dan regel je het in een notariële samenlevingsovereenkomst.
5. Beslaglegging
Als je partner schulden heeft die niet betaald worden, dan kan het gebeuren dat er beslag wordt gelegd. Zo kan er niet alleen beslag gelegd worden op een bankrekening, maar ook op goederen in een woning. Als dat gebeurt, dan kan er op alle spullen die zich in de woning bevinden beslag gelegd worden.
Alleen als je kunt aantonen dat iets niet toebehoort aan degene met schulden, kun je dit voorkomen. Zorg er dus voor dat je kunt aantonen welke goederen van wie zijn. Beschrijf het eigendom in een notariële samenlevingsovereenkomst.
6. Financieel
Om financieel voordeel te hebben van het samenwonen kun je de verschillende verzekeringen samenvoegen tot één verzekeringspakket. Dit bespaart onnodige verzekeringspremie en bij schade kan de verzekeraar overgaan tot een snelle en efficiënte afwikkeling.